Ontwikkelingen rond belastingservice

Belastingservice Venray 2018

Betreffende de belastingservice voor senioren in 2018 heeft de landelijke ouderenbond KBO-PCOB onlangs een nieuw besluit genomen. KBO-PCOB trekt de handen af van de lokale organisatie. Ze zal alleen nog de bijscholingen regelen van de mensen, die overal in het land de belastingadviseurs trainen. Zo zullen alle belastingadviseurs bij de tijd zijn met de nieuwste regels van de Belastingdienst. De landelijke organisatie van deze belastingservice aan de leden komt daarmee te vervallen. Dit besluit is op 6 december genomen, nadat twee eerdere vergaderingen niets hadden opgeleverd. In oktober besliste de ledenraad van de KBO-PCOB nog, de eigen bijdrage van € 5,50 per hulpvrager te handhaven. Uitdrukkelijk werd toen ook gesteld dat het plaatselijke KBO’s niet was toegestaan om anders te werk te gaan.

Hiertegen kwamen afdelingen in verzet. Veel afdelingen, waaronder Venray, vinden dat de service aan de leden gratis moet blijven. De Centrale van Ouderenverenigingen in Venray richtte om die reden begin 2017 een eigen belastingservice op, die gratis werkt voor de bij de CvO aangesloten leden. De Centrale beloofde om twee jaar lang de opleiding en het bijspijkeren van de belastingadviseurs te zullen betalen. Een tweede Ledenraadsvergadering van KBO-PCOB leverde op 14 november niet direct resultaat op, maar begin december werd de knoop doorgehakt. De structuur bij KBO Nederland is zo dat de Unie in dienst staat van de zelfstandige lokale ouderenverenigingen. Het hoofdkantoor moet alleen taken op zich nemen als dit door de plaatselijke KBO’s wordt gevraagd.

Daarom is er nu voor gekozen de belastingservice volledig te decentraliseren. De afdelingen mogen nu zelf beslissen hoe ze de zaak inrichten en met wie ze willen samenwerken. Ook hoeven ze niet meer na te gaan of een hulpvrager lid is van de KBO of PCOB. Dat kan ook leiden tot een regionale of provinciale dienst als de verenigingen dit willen. KBO Venray gaat zich binnenkort buigen over de aanpak van de belastingservice voor het komende jaar. Het besluit hierover zal worden voorgelegd aan de Centrale, waarna het gezamenlijk standpunt naar verwachting in januari 2018 zal worden bekendgemaakt.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws archief, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.