Veiligheidscheck bij opa en oma

In het kader van de Week van de Veiligheid hebben kinderen van groep 6 van basisschool De Bongerd de woning van hun opa en oma gecontroleerd op brandveiligheid.
Gelukkig was er weinig aan de hand en werden de huizen als ‘veilig’ aangemerkt. Maar het was een goede les, zowel voor de jongens en meisjes als voor de ouderen.


Brandweer Limburg-Noord had een elders in het land al opgezet project ‘De Woningchecker’ naar Venray gehaald. Het doel is het belang van brandveiligheid onder de aandacht te brengen van en bespreekbaar te maken bij twee belangrijke risicogroepen: basisschoolleerlingen en senioren. Twee-derde van de branden ontstaat door het gedrag van de bewoners of kinderen in huis.

De leerlingen werden door Brandweer Limburg-Noord opgeleid tot woningchecker. Ze leerden wat brand kan veroorzaken, hoe dit te voorkomen is en wat mensen kunnen doen om de veiligheid te vergroten. Na deze één-dags-opleiding waren ze in staat om een woningcheck op brandveiligheid uit te voeren. Dan is het uiteraard het leukste als ze dit bij de eigen grootouders kunnen uitvoeren. In een enkel geval (een kind zonder grootouders) werd een opa ‘ingehuurd’.

De kinderen keken in de meterkast of die niet zo volgepropt stond, waardoor het niet mogelijk was de energiebronnen af te sluiten. Ze controleerden in de keuken of er geen brandbare spulletjes bij het fornuis lagen. Ze stelden vast of er rookmelders waren en of die ook werkten. En ze onderwierpen opa en oma aan een verhoor over hun veiligheidsgedrag: Kennen opa en oma de vluchtwegen en weten ze wat te doen bij brand? Hangt er een vluchtsleutel bij de buitendeur? Zijn er niet teveel verlengsnoeren op elkaar aangesloten? Ligt er troep op de trap, wat kan leiden tot vallen of ander gevaar? Is de stoflade van de wasdroger schoongemaakt? Kortom, een waslijst aan vragen.

Op 1 november werd het project afgesloten. Burgemeester Hans Gilissen kwam naar school om de certificaten ‘brandchecker’ aan de kinderen uit te reiken. Hij prees de jeugd voor hun werk, waar ze zelf ook veel van geleerd hadden. Op een vraag of het goed was dat ze bij de woningcheck begeleid waren door iemand van de brandweer, meldde een kind spontaan: “Ja, want mijn oma is nogal eigenwijs.”

Jaques Penris

Dit bericht is geplaatst in Nieuws archief, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.