Zorgen om huisartsenpost en ziekenhuis

Blijft de huisartsenpost in Venray? Houdt Venray een ziekenhuis? Het zijn deze zorgen die het dringend nodig maken om een Platform Zorgbelang Noord-Limburg van de grond te krijgen en tegelijkertijd voor dit platform een ‘werkgroep Venray’ op te richten. Het zal een van de eerste taken zijn van de her op te richten commissie Zorg en Welzijn van de Centrale van Ouderenverenigingen, aldus Jeanne Hendrix. Zij zit namens de ouderen in het overleg met Cohesie (organisatie van huisartsen) en PxZorg (samenwerkingsgroep ziekenhuizen en huisartsen). De Centrale van Ouderenverenigingen  hoopt nog steeds de nachtsluiting van de huisartsenpost in Venray ongedaan te krijgen, maar Hendrix vreest dat dit besluit onder druk van de zorgverzekeringen nooit meer terug te draaien is. Eerder nog zal er het gevaar ontstaan dat de hele HAP in Venray gesloten wordt, waarschuwde zij. “Dát moeten we zien te voorkomen, dáár moeten we voor strijden”, hield ze de bestuursleden van de Centrale voor. “Ze zeggen wel dat ze hier niet over praten, maar niets is zeker. Zo is de ambulance van de huisartsenpost al verkocht.”

Zorghotel

Eenzelfde scenario speelt zich af op ziekenhuisniveau. De vorig jaar gepresenteerde mooie plannen voor nieuwbouw van het ziekenhuis in Venray zijn al in de ijskast beland, en daar, zo vreest Hendrix, komen ze nooit meer uit. Met de fusiebesprekingen tussen Laurentius Roermond en VieCuri Venlo (waar Venray onder valt) lijkt het erop dat zelfs sluiting van het ziekenhuis in Venray dreigt.
Deze gemeente ligt tussen de snel te bereiken ziekenhuizen van Venlo, Boxmeer en Helmond in.
Het zou al een hele winst zijn als Venray het in het vooruitzicht gestelde Zorghotel zou krijgen. “We bereiken meer als we ons dáár sterk voor maken in plaats van álles willen behouden.”

Dit bericht is geplaatst in Uit De Schakel. Bookmark de permalink.