Valpreventie is hard nodig

Elk jaar vallen duizenden ouderen.
Ze struikelen over een drempel of vloerkleed, ze glijden uit omdat ze slecht ter been zijn. “Valpreventie” wordt dan geroepen. Cursussen worden aangeboden, maar niet iedere oudere staat daarvoor open.
Lucie Broeksteeg-Verstraelen uit Oostrum, net afgestudeerd als geriatrie-fysiotherapeut, beantwoordt een aantal vragen.

Even ter kennismaking: wat is een geriatrie-fysiotherapeut?
Een geriatrie-fysiotherapeut is een specialist die zich bezighoudt met de beweegzorg voor mensen met een hoge leeftijd en met complexe gezondheidsproblemen. Het adviseren en begeleiden van gezinsleden en mantelzorgers, over onder andere ziektebeelden, de prognose, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen, behoort ook tot de taak van een geriatrie-fysiotherapeut.
Een geriatrie-fysiotherapeut heeft kennis van gerontologie (wetenschap over ouderdom) en geriatrie (ouderdomszorg), alsmede kennis over normale verouderingsprocessen en leeftijd-gerelateerde veranderingen in het dagelijks bewegen. Ook heeft hij inzicht in persoonlijke en externe factoren die van invloed zijn op het dagelijks bewegen van ouderen.

Wat moet een senior doen als hij gaat vallen? Mensen zeggen: “Vallen gaat zo snel, je ligt voor je het weet.” Kunnen zij zich daar toch tegen wapenen?
Vallen kan inderdaad heel snel gaan. De oorzaken zijn heel verschillend en er is zeker een aanpak mogelijk. Vallen is een veel voorkomend probleem. Valpreventie is van groot belang om bijvoorbeeld heupfracturen te voorkomen.

Tips
– Als u toch valt, kunt u proberen uw val ’rond’ te maken. Trek uw kin in. Vang uw val niet op met de polsen. De val is soms te breken door met de handen op de grond te slaan.
– Als u voelt dat u gaat vallen, zet dan een stap vooruit en beweeg. Een stap zetten en (door)lopen kan de val soms tegengaan.
– Als u opzij dreigt te vallen, probeer dan te draaien naar de rug, trek uw kin in en rol door. Dan hebt u minder kans op een heupbreuk.
– Als uw benen verzwakt zijn, kunt u sneller vallen. Dan zult u moeten werken aan uw beenkracht, onder begeleiding van een fysiotherapeut. Met oefenen en een paar tips kunt u snel aansterken. Daarbij is elke dag ongeveer dertig minuten rustig bewegen heel belangrijk.
– Als u vaker dreigt te vallen, kan een stok of rollator nodig zijn. Laat u adviseren door een
geriatrie-fysiotherapeut. Tip: Loop nooit achteruit met een rollator!
– Bent u gevallen over een losliggend matje? Zijn er opstapjes in de kamer waardoor u struikelde? Laat die dan weghalen. Vraag hulp van een ergotherapeut voor oplossingen en hulpmiddelen.
– En dan is er nog de mogelijkheid om bij een fysiotherapeut valpreventie-oefeningen te doen.

Thuis blijven
Er zijn ouderen die thuis blijven. “Kan er ook niks gebeuren”, denken ze. Is dat een goede optie? Dit is geen remedie tegen vallen, integendeel. Buitenlucht is heel belangrijk voor uw vitamine-D en dus ook voor uw botten. Daarnaast is goed eten (met vooral genoeg eiwitten) voor uw spieren van groot belang. Kwark en vlees bevatten veel eiwitten. Goed bewegen en oefenen en dan binnen een half uur eiwitten eten is goed voor de spieren. Bewegen zorgt voor je circulatie en is gezond voor je hele lichaam. Iedereen die stilzit en weinig beweegt verliest spiermassa en kracht. Het uithoudingsvermogen wordt minder en dat allemaal samen levert meer valgevaar op. Dus beweeg elke dag dertig minuten matig intensief. Is een half uur te lang voor u, maak er dan twee keer een kwartier van.
Maar vooral: beweeg. Rust roest! Als u spiermassa kwijtraakt, kost het heel veel energie om die weer terug te winnen.

Niet elke persoon op leeftijd wil nog naar een cursus.
Hoe kunnen zij een val voorkomen? Een cursus hoeft ook niet. Als u aanvullend verzekerd bent kunt u zonder verwijzing naar een fysiotherapeut, die oefeningen kan geven die speciaal voor u geschikt en haalbaar zijn. Een heel belangrijke oefening die eenieder kan proberen, is: opstaan uit een stoel zonder de handen te gebruiken om te steunen.

Dit bericht is geplaatst in Uit De Schakel. Bookmark de permalink.