Steeds meer ouderen op Social Media

Ouderen, vooral de 65- tot 75-jarigen, maken steeds vaker gebruik van sociale media, zoals Facebook, Twitter en LinkedIn. In 2017 was 64 procent van de ondervraagden in deze leeftijdscategorie actief op computer of tablet. Vijf jaar eerder was dat nog maar 24 procent, blijkt uit recente cijfers van het CBS. Ook bij de 75-plussers is het gebruik toegenomen. In 2017 gebruikte 35 procent sociale media, in 2012 nog maar vijf procent. Iets meer dan de helft van 65- tot 75-jarigen gebruikt de mobiele telefoon of smartphone. Onder ouderen van 75 jaar en ouder lag dat ruim 20 procent lager.
Na het mobieltje of smartphone is de tablet met 32 procent het populairst voor het internetgebruik. Van de 65- tot 75-jarigen zegt 75 procent het internet te gebruiken voor het zoeken van informatie over goederen en diensten, gevolgd door het ‘zoeken naar informatie over gezondheid’ (60 procent) en het lezen van de krant (58 procent). Bij mensen van 75 jaar en ouder liggen deze aantallen ongeveer 25 procent lager.

“De mythe van een groep die achterblijft, is opnieuw ontkracht door deze cijfers”, roept ANBO-bestuurder Liane den Haan enthousiast. De conclusie van De Haan is echter voorbarig. Want draai het maar eens om: Van de mensen tussen de 65 en 75 jaar is 35 procent nog steeds niet actief op sociale media. Boven de 75 jaar (het gros van de Schakellezers) doet 65 procent nog niets op de computer.
De achterstand wordt wel weggewerkt, maar is er nog steeds.

Digibestendig
Ruim tachtig procent van de senioren is dagelijks online. Deze ouderen gebruiken de computer voor sociale contacten en voor het zoeken naar informatie. Praktische zaken regelen zoals internetbankieren, contact met de gemeente, een reis boeken of aan de slag met foto’s, daar draaien veel senioren hun hand niet meer voor om.
Maar de digitale toekomst baart ook zorgen, concludeert KBO-PCOB na eigen onderzoek onder 1700 senioren. Zo denken vier op de tien ouderen dat zij met het ouder worden het gebruik van de computer moeilijker zullen gaan vinden en niet alle toekomstige internetontwikkelingen kunnen bijbenen.

Kwetsbaar
Een ander opvallend punt is, dat van senioren met een partner 22 procent van die partners geen gebruik maakt van internet. Zij laten het computeren aan hun levensgezel over. Hierdoor is die online actieve partner de enige met internetervaring.
Als deze partner wegvalt dan kan dit tot kwetsbare situaties leiden. Veertien procent van de mensen erkent niet te weten wat er dan gebeurt. Maakt de andere partner wel gebruik van internet, dan blijkt dat een van beiden online veel handiger is.

Echt digitaal op de toekomst voorbereid zijn, vraagt om blijvende begeleiding voor senioren.
KBO-PCOB-directeur Manon Vanderkaa: “Om goed aangesloten te blijven op een steeds digitaler ingerichte samenleving is het enorm belangrijk om ouderen digitaal vaardig te maken én houden.”


Leren computeren, sketch toneelgroep Vondel uit 2011
Dit bericht is geplaatst in Uit De Schakel. Bookmark de permalink.