Inbrekers onderschatten senioren

Berichten uit 2018 en 2019

  • Een inbreker dringt binnen in een huis van een 91-jarige vrouw. De vrouw helpt hem haar sieraden af te doen, laat hem verder alles pakken wat hij wil hebben, maar vraagt om haar alsjeblieft met rust te laten.

  • Twee woningovervallers dringen het huis binnen en sluiten de daar wonende broers van 73 en 87 op in hun slaapkamer. De daders gaan er met geld vandoor.

  • Een 82-jarige vrouw wordt door criminelen bewerkt met een taser (soort stroomstootwapen) en opgesloten in de meterkast. Ze wordt de volgende morgen bevrijd door twee vriendinnen die haar komen halen voor het volksdansen.

  • Een 99-jarige alleenwonende vrouw werd ’s middags overvallen. Dapper sommeerde ze de mannen op te hoepelen. Het duo ging, zonder buit. Het voorval heeft diepe indruk gemaakt op de vrouw. Ze is sindsdien angstig en slaapt slecht.

Geen respect
Bejaarden zijn vaak alleen en fysiek geen partij voor de voornamelijk jonge daders. De inbrekers gebruiken soms grof geweld, kennen geen enkel respect voor oudere mensen. Deze houding tegenover senioren was tot twintig jaar geleden haast ondenkbaar. Het hele land was destijds diep geschokt door de gruweldaden van de bende van Venlo.
Nu vindt gemiddeld één keer in de week in Nederland een dergelijke overval op senioren plaats. De kans dat de daders worden gepakt werd in 2012 door de minister van Justitie ingeschat op slechts dertig procent. In Limburg wordt relatief veel meer ingebroken dan elders, zo is onlangs bekendgemaakt.

Wat te doen
Wat kunt u als senior het beste doen in een dergelijke situatie? Het is gemakkelijk gezegd tegen ouderen: houd u in een dergelijke situatie gedeisd. Beter wat spullen kwijt dan mishandeld worden of erger. Vraag het aan personeel van een supermarkt of tankstation. Maar ouderen laten zich niet zomaar beroven, blijkt vaker uit berichten. Ze komen in verzet als iemand hun huis binnendringt en geld en goederen buitmaakt. Woningovervallers onderschatten de senioren. De onverlaten gaan er meestal vanuit dat ze op weinig weerstand zullen stuiten. Daarom nemen ze bijvoorbeeld zelden een vuurwapen mee.
Maar juist senioren blijken vaker tegenstand te bieden dan bijvoorbeeld winkeliers, die er op worden getraind om de overvallers niet tegen te werken.
“De bewoner beschermt huis en haard. Dan heeft de crimineel de keuze: vechten of weglopen”, stelt criminoloog Ben Rovers. Ouderen schreeuwen, werken niet mee of proberen zelfs in te grijpen als ze worden overvallen of een inbreker betrappen. De criminelen reageren vervolgens met geweld of ze gaan ervandoor, uit angst gegrepen te worden.

Geen buit
Bovendien overschatten ze de buit. Ze denken heel wat gewin te hebben en bij de alleenwonende oudjes een makkelijke en vooral grote winst te maken. Ze vermoeden oude sokken met contant geld te vinden. Als de opbrengst tegenvalt en de senior komt ook nog eens in verzet, dan gaat die crimineel door het lint.
Frustratie is volgens onderzoeker Van Wijk een reden om geweld te gebruiken. “Als de buit zwaar tegenvalt, proberen ze de bewoners met geweld te dwingen om meer af te geven. Of ze raken zo gefrustreerd, dat ze erop los gaan slaan. Het zijn meestal jongens met een zeer kort lontje.”
De buit van een gemiddelde woningoverval op een oudere bedraagt ‘slechts’ zo’n tweehonderd schamele euro’s, zo stelde zijn onderzoeksbureau vast.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.