Vinden van bestuursleden wordt steeds moeilijker

Noodkreet Wanssum Eind april heeft het bestuur van KBO Wanssum een noodoproep geplaatst in het dorpsblad ‘Wanssums Nieuws’. De afdeling is dringend op zoek naar een nieuwe voorzitter en een penningmeester, maar er meldt zich niemand voor deze functies. In feite is ook de functie van vicevoorzitter vacant, maar deze persoon heeft besloten nog maar even aan te blijven. Secretaresse Lillian Lucassen vindt de situatie uiterst zorgelijk. ”Op die noodoproep kwam geen enkele reactie. We hebben gezocht, heel veel mensen benaderd, maar niemand is bereid een bestuursfunctie op zich te nemen”, zegt ze. En dat terwijl KBO Wanssum op zich genoeg leden heeft en ook diverse activiteiten ontplooit met veel deelnemers. “De vereniging dan maar opheffen? Nee, daar voelen we nog niets voor. Het is een belangrijke vereniging voor de ouderen van Wanssum.” De ouderenafdeling telt nu nog maar vijf bestuursleden, plus dan de waarnemend voorzitter.

Niet passend Het vinden van bestuursleden is overigens bij veel clubs een probleem. Maar bij ouderenverenigingen speelt het extra. De jonge ouderen (55 tot 65) werken nog en willen hun baan niet combineren met vrijwilligerswerk. De mensen die net met pensioen zijn (65 tot 75 jaar), willen even rust en passen vaak nog op de kleinste kleinkinderen. “Mensen zeggen vaak ‘we zijn net gestopt met werken, zijn nog mobiel en hebben een auto, kunnen nog alles, nu willen we eerst genieten’ ”, aldus voorzitter Piet Vogelsangs van ‘Ons Genot’ in Landweert. En de 75-plussers vinden zich te oud worden voor een bestuursfunctie. “Ik ben zelf ook nog aan het werk”, zegt de 57-jarige Lillian. Toch heeft ze vorig jaar besloten mee de kar te trekken, om KBO Wanssum op de been te houden.

Bestuursfuncties In Leunen en Veulen zijn de voorzitters gestopt. Leunen heeft in vicevoorzitter Rien Theunissen iemand gevonden die voorlopig de kar trekt. Het bestuur is nu wel weer voltallig. Veulen heeft diverse mensen benaderd, maar niemand ambieert die voorzittersfunctie. Secretaris Gerrit Reintjes neemt de honneurs waar. Ouderenvereniging Ons Genoegen in de wijk Smakterheide kan maar geen secretaris vinden en Ons Genot en KBO Merselo geen zevende bestuurslid. KBO Blitterswijck heeft eind april een bestuurslid verloren en draait nu met zes man. Voorzitter Harrie Hofmans erkent dat het steeds moeilijker wordt om bestuursleden te vinden. Hetzelfde zegt voorzitter Hay Achten van KBO Oirlo, waar vijf in plaats van zeven bestuursleden het werk doen. Volgens Achten kan het met vijf personen de taken goed aan, maar het zal een toer zijn het bestuur weer op zeven mensen te brengen. Voorzitter Wim Derikx van KBO Heide kent het probleem gelukkig niet. Na dit seizoen stopt secretaris Herman Janssen, maar er is al een opvolger gevonden, die hij nu al aan het inwerken is. Andere afdelingen hebben gelukkig nog geen probleem, AVOS in Venray evenmin.

Oplossing Wie kent een oplossing voor dit probleem, dat zoals gezegd veel verenigingen treft? Derikx weet er een: “Een bestuur moet goed kijken wie het wil benaderen en welke bestuurslid met die persoon gaat praten. Daar hangt veel vanaf.” Voorzitter Frits Vossen van seniorenvereniging AVOS (alle bestuursfuncties zijn bezet) beaamt dit. “Persoonlijke benadering van mensen werkt veel beter dan een algemene oproep.” Willy Berkers van Ons Genoegen: “Roeien met de riemen die je hebt, desnoods moeten we het aantal activiteiten terugbrengen.” Secretaris Ellie Jeucken van KBO Oostrum oppert het mogelijk te maken, om bestuursleden die dit willen, langer dan de statutair toegestane termijnen te handhaven. KBO Merselo heeft een ander idee: gewoon aangenaam programmeren, zodat meer mensen zin krijgen om lid te worden. Dan komen er vanzelf wel kandidaten voor het bestuur.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.