Gymnastiek voor senioren

Bewegen is goed voor een mens. Het versterkt de spieren en het houdt de hersenen in goede conditie. Dat geldt zeker voor senioren. Maar het lukt niet iedere oudere om aan activiteiten deel te nemen. Dat kan gewoon door ouderdom en daarmee gepaard gaande gebreken. Het kan ook door een gebrek aan motivatie of uit gemakzucht. Iemand die nooit gesport heeft, is moeilijk aan te sporen ermee te beginnen. Onder de noemer ‘Venray Beweegt’ proberen sportcoaches zoveel mogelijk ouderen tot lichaamsbeweging aan te zetten. Wandelen en fietsen zijn bekende voorbeelden van hoe senioren zich in conditie houden. Een jaar of acht geleden stopte de gemeente Venray met het subsidiëren van welzijnsstichting Synthese voor wat haar bemoeienissen met het ‘meer bewegen voor ouderen’ betreft. Dat werd daarna ondergebracht bij het Danscollectief Venray (dansgroepen) en gymnastiekvereniging St. Christoffel.
Geen sportschool Eric van Broekhoven van de gymnastiekvereniging St. Christoffel vertelt wat de vereniging voor ouderen kan betekenen. Op een aantal plaatsen binnen de gemeente, ook in diverse kerkdorpen, bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan groepen waar eenmaal per week allerlei bewegingsoefeningen worden uitgevoerd. Het is zeker geen sportschool, waar prestaties worden geëist. Alle oefeningen zijn afgestemd op wat de deelnemers aankunnen. Na afloop is er altijd gezamenlijk thee- of koffiedrinken, want het sociale aspect is zeker zo belangrijk. Soms worden ook andere activiteiten georganiseerd, afhankelijk van de wens van de groep. Er zijn groepen voor alleen dames, maar ook zijn er gemengde groepen. Op dit ogenblik telt
St. Christoffel zo’n 200 deelnemers. Dit aantal mag en kan zeker groeien. De vereniging streeft naar een groepsgrootte van dertien tot vijftien personen. Omdat het aantal gymnasten door ziekte, overlijden of om een andere reden krimpt, zijn al een paar keer groepen samengevoegd.
Alleenstaanden Een goede gedachte om meer deelnemers te krijgen, is het idee om alleenstaanden met weinig sociale contacten eens mee te nemen voor kennismaking. Om de kosten hoeft men het niet te laten, de eerste vier weken zijn gratis. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: de deelnemers vergroten hun kring van sociale contacten en zij werken aan een gezonder leven. Via de website www.christoffelvenray.nl zijn de adressen, waar de activiteiten plaatsvinden, te achterhalen. Voor meer informatie kunt u ook mailen naar eric.vanbroekhoven@home.nl

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.