Nog veel onveilige sleutelkastjes

In het laatste half jaar is in Limburg bij veel ouderen meermalen ingebroken. Een paar keer werden de bewoners overvallen, vastgebonden en verwond. De inbrekers kwamen gemakkelijk aan de sleutel van het huis, via niet veilige sleutelkastjes. Thuiswonende ouderen, die zorghulp krijgen of waar verplegers aan huis moeten komen, moeten zelf ervoor zorgen dat de hulpverleners binnen kunnen. Als de oudere niet in staat is zelf de deur te openen, is een sleutelkastje bij de voordeur de oplossing. Inbrekers weten dit. De goedkopere kastjes zijn zó open te breken. Er zijn duurdere kluisjes in de handel, maar zelfs die bieden niet altijd voldoende bescherming. Voor veel ouderen met een smalle beurs zijn die onbetaalbaar.
Ongeveer 150.000 mensen in Nederland hebben een goedkoop sleutelkastje van enkele tientjes bij de voordeur. Zorgaanbieders vinden het een zaak van de cliënten. “Dit is een probleem dat doorlopend speelt”, zegt Nikit Rempkens van De Zorggroep. “Bewoners moeten ervoor zorgen dat onze medewerkers de woning in kunnen in geval van nood. In die zin zijn de systemen onmisbaar. Want niemand wil terug naar de tijd dat zorgmedewerkers met grote sleutelbossen rondliepen.” Er zijn maar enkele echt veilige systemen. Maar daar hangt een prijskaartje aan. Rempkens raadt ook aan een vakman in te huren voor het ophangen ervan. “Als het niet deugdelijk wordt opgehangen, wordt het zo van de muur gerukt”.
Keurmerken Een SKG gecertificeerd sleutelkluisje is inbraakwerend en voldoet ook aan de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, zegt de politie. Maar dat klopt niet helemaal, zo laat SKG weten. SKG staat voor stichting kwaliteit gevelbouw, een onafhankelijk instituut die waakt over de kwaliteit en inbraakwerendheid van hang- en sluitwerk. Een kastje met SKG-certificaat en twee sterren is maar drie minuten (vaak is dat al te lang voor een inbreker) bestand tegen simpel geweld, maar niet tegen het kerntrekken, waar veel inbrekers zich van bedienen. Dan wordt de cilinder uit het slot getrokken. Een kastje met drie SKG-sterren kan bijna vijf minuten stand houden en dan heeft een inbreker beduidend zwaarder gereedschap nodig. Kerntrekken is dan niet mogelijk. Bovendien is het raadzaam ook veiligheidsbeslag aan te laten brengen, anders heeft het weinig zin, aldus de politie in haar Politie Keurmerk Veilig Wonen. (PKVW)
Innovatie De laatste jaren komen allerlei innovatieve oplossingen op de markt, zoals elektronische sloten die werken met een smartphone-app. Toch worden ze nog maar mondjesmaat toegepast vanwege het prijsverschil: Een simpel sleutelkastje kost enkele tientjes, een elektronisch slot enkele honderden euro’s. Een elektronisch slot met app heeft daarbij vaak ook nog maandelijkse beheerkosten. Die komen ook nog eens voor rekening van de zorgbehoevende. Niet iedereen kan of wil dat uitgeven. En niet alle ouderen kunnen omgaan met een smartphone of app. Maar er is meer: er zijn systemen, waarbij het slot in uw voordeur wordt vervangen door een slot met code(sleutel). Er is zelfs een ledenvereniging Sleutelkluisjes, via welke u als lid met korting kunt inkopen en advies kunt krijgen. Als leek wordt u via internet doodgegooid met kluizen, veiligheidssloten enzovoort. Bij het kiezen moet u altijd kijken naar de veiligheidskeurmerken SKG en PKVW.

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel. Bookmark de permalink.