Gymnastiek voor senioren

Bewegen is goed voor een mens. Het versterkt de spieren en het houdt de hersenen in goede conditie. Dat geldt zeker voor senioren. Maar het lukt niet iedere oudere om aan activiteiten deel te nemen. Dat kan gewoon door ouderdom en daarmee gepaard gaande gebreken. Het kan ook door een gebrek aan motivatie of uit gemakzucht. Iemand die nooit gesport heeft, is moeilijk aan te sporen ermee te beginnen. Onder de noemer ‘Venray Beweegt’ proberen sportcoaches zoveel mogelijk ouderen tot lichaamsbeweging aan te zetten. Wandelen en fietsen zijn bekende voorbeelden van hoe senioren zich in conditie houden. Een jaar of acht geleden stopte de gemeente Venray met het subsidiëren van welzijnsstichting Synthese voor wat haar bemoeienissen met het ‘meer bewegen voor ouderen’ betreft. Dat werd daarna ondergebracht bij het Danscollectief Venray (dansgroepen) en gymnastiekvereniging St. Christoffel.
Geen sportschool Eric van Broekhoven van de gymnastiekvereniging St. Christoffel vertelt wat de vereniging voor ouderen kan betekenen. Op een aantal plaatsen binnen de gemeente, ook in diverse kerkdorpen, bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan groepen waar eenmaal per week allerlei bewegingsoefeningen worden uitgevoerd. Het is zeker geen sportschool, waar prestaties worden geëist. Alle oefeningen zijn afgestemd op wat de deelnemers aankunnen. Na afloop is er altijd gezamenlijk thee- of koffiedrinken, want het sociale aspect is zeker zo belangrijk. Soms worden ook andere activiteiten georganiseerd, afhankelijk van de wens van de groep. Er zijn groepen voor alleen dames, maar ook zijn er gemengde groepen. Op dit ogenblik telt
St. Christoffel zo’n 200 deelnemers. Dit aantal mag en kan zeker groeien. De vereniging streeft naar een groepsgrootte van dertien tot vijftien personen. Omdat het aantal gymnasten door ziekte, overlijden of om een andere reden krimpt, zijn al een paar keer groepen samengevoegd.
Alleenstaanden Een goede gedachte om meer deelnemers te krijgen, is het idee om alleenstaanden met weinig sociale contacten eens mee te nemen voor kennismaking. Om de kosten hoeft men het niet te laten, de eerste vier weken zijn gratis. Op deze manier snijdt het mes aan twee kanten: de deelnemers vergroten hun kring van sociale contacten en zij werken aan een gezonder leven. Via de website www.christoffelvenray.nl zijn de adressen, waar de activiteiten plaatsvinden, te achterhalen. Voor meer informatie kunt u ook mailen naar eric.vanbroekhoven@home.nl

Geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel | Reacties uitgeschakeld voor Gymnastiek voor senioren

Vinden van bestuursleden wordt steeds moeilijker

Noodkreet Wanssum Eind april heeft het bestuur van KBO Wanssum een noodoproep geplaatst in het dorpsblad ‘Wanssums Nieuws’. De afdeling is dringend op zoek naar een nieuwe voorzitter en een penningmeester, maar er meldt zich niemand voor deze functies. In feite is ook de functie van vicevoorzitter vacant, maar deze persoon heeft besloten nog maar even aan te blijven. Secretaresse Lillian Lucassen vindt de situatie uiterst zorgelijk. ”Op die noodoproep kwam geen enkele reactie. We hebben gezocht, heel veel mensen benaderd, maar niemand is bereid een bestuursfunctie op zich te nemen”, zegt ze. En dat terwijl KBO Wanssum op zich genoeg leden heeft en ook diverse activiteiten ontplooit met veel deelnemers. “De vereniging dan maar opheffen? Nee, daar voelen we nog niets voor. Het is een belangrijke vereniging voor de ouderen van Wanssum.” De ouderenafdeling telt nu nog maar vijf bestuursleden, plus dan de waarnemend voorzitter.

Niet passend Het vinden van bestuursleden is overigens bij veel clubs een probleem. Maar bij ouderenverenigingen speelt het extra. De jonge ouderen (55 tot 65) werken nog en willen hun baan niet combineren met vrijwilligerswerk. De mensen die net met pensioen zijn (65 tot 75 jaar), willen even rust en passen vaak nog op de kleinste kleinkinderen. “Mensen zeggen vaak ‘we zijn net gestopt met werken, zijn nog mobiel en hebben een auto, kunnen nog alles, nu willen we eerst genieten’ ”, aldus voorzitter Piet Vogelsangs van ‘Ons Genot’ in Landweert. En de 75-plussers vinden zich te oud worden voor een bestuursfunctie. “Ik ben zelf ook nog aan het werk”, zegt de 57-jarige Lillian. Toch heeft ze vorig jaar besloten mee de kar te trekken, om KBO Wanssum op de been te houden.

Bestuursfuncties In Leunen en Veulen zijn de voorzitters gestopt. Leunen heeft in vicevoorzitter Rien Theunissen iemand gevonden die voorlopig de kar trekt. Het bestuur is nu wel weer voltallig. Veulen heeft diverse mensen benaderd, maar niemand ambieert die voorzittersfunctie. Secretaris Gerrit Reintjes neemt de honneurs waar. Ouderenvereniging Ons Genoegen in de wijk Smakterheide kan maar geen secretaris vinden en Ons Genot en KBO Merselo geen zevende bestuurslid. KBO Blitterswijck heeft eind april een bestuurslid verloren en draait nu met zes man. Voorzitter Harrie Hofmans erkent dat het steeds moeilijker wordt om bestuursleden te vinden. Hetzelfde zegt voorzitter Hay Achten van KBO Oirlo, waar vijf in plaats van zeven bestuursleden het werk doen. Volgens Achten kan het met vijf personen de taken goed aan, maar het zal een toer zijn het bestuur weer op zeven mensen te brengen. Voorzitter Wim Derikx van KBO Heide kent het probleem gelukkig niet. Na dit seizoen stopt secretaris Herman Janssen, maar er is al een opvolger gevonden, die hij nu al aan het inwerken is. Andere afdelingen hebben gelukkig nog geen probleem, AVOS in Venray evenmin.

Oplossing Wie kent een oplossing voor dit probleem, dat zoals gezegd veel verenigingen treft? Derikx weet er een: “Een bestuur moet goed kijken wie het wil benaderen en welke bestuurslid met die persoon gaat praten. Daar hangt veel vanaf.” Voorzitter Frits Vossen van seniorenvereniging AVOS (alle bestuursfuncties zijn bezet) beaamt dit. “Persoonlijke benadering van mensen werkt veel beter dan een algemene oproep.” Willy Berkers van Ons Genoegen: “Roeien met de riemen die je hebt, desnoods moeten we het aantal activiteiten terugbrengen.” Secretaris Ellie Jeucken van KBO Oostrum oppert het mogelijk te maken, om bestuursleden die dit willen, langer dan de statutair toegestane termijnen te handhaven. KBO Merselo heeft een ander idee: gewoon aangenaam programmeren, zodat meer mensen zin krijgen om lid te worden. Dan komen er vanzelf wel kandidaten voor het bestuur.

Geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel | Reacties uitgeschakeld voor Vinden van bestuursleden wordt steeds moeilijker

KBO-Jeu-de-Boulestoernooi 2019

De KBO-afdelingen in de gemeente Venray houden voor de veertiende keer in successie een jeu-de-boulestoernooi. Dit jaar heeft dit plaats op donderdag 27 juni, zoals gebruikelijk op de banen van de Bouledrome op het Speulpark/Hoopweg. Er is steeds een grote belangstelling voor dit mooie toernooi. Altijd een sportieve en gezellige dag. Gestreden wordt om de KBO-wisselbeker en om vele andere prijzen. Tevens is er voor alle deelnemers de kans om een extra prijs te winnen met de loterij.
Alle inwoners van de gemeente Venray van boven de 55 jaar mogen hieraan deelnemen. Dus welkom; lid of geen lid van de KBO-bond, van AVOS of van een wijkoudervereniging. Kom gerust eens kennis maken met deze voor iedereen mooie sport.
Het toernooi wordt om 10.30 uur geopend door wethouder Anne Thielen. Direct hierna zal de strijd beginnen om de felbegeerde wisselbeker. Er wordt in twee poules met doubletten gespeeld: twee tegen twee. Elk doublet speelt vier wedstrijden. De winnaars van beide poules strijden, onder altijd grote publieke belangstelling, in de finale tegen elkaar om de wisselbeker.
Belangstellenden kunnen zich vóór 20 juni opgeven bij Jan Derikx, het liefst per e-mail: jan.derikx@gmail.com of telefonisch 06 3033 3268. Bij de opgave moet u ook meteen aangeven met wie u samen een doublet (team) vormt. Als U zich als deelnemer hebt opgegeven dan moet u zich op de wedstrijddag vóór 10.00 uur in de Bouledrome aan de wedstrijdtafel melden. De kosten zijn € 3,- per persoon en kunnen worden voldaan bij deze aanmelding. In de Bouledrome is een kantine waar u terecht kunt voor het versterken van de inwendige mens.
Bij de Bouledrome mag u niet langs de Hoopweg parkeren en op het terrein zelf is de parkeerruimte voor auto’s beperkt. U kunt gebruik maken van de parkeergelegenheid tegenover het ziekenhuis aan de Merseloseweg om dan via het bospad de Bouledrome te bereiken. Voor fietsers zijn er genoeg stallingsmogelijkheden.

Geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel | Reacties uitgeschakeld voor KBO-Jeu-de-Boulestoernooi 2019

Nieuw ziekenhuis in Venray en de reactie van de Kerngroep

Geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel | Reacties uitgeschakeld voor Nieuw ziekenhuis in Venray en de reactie van de Kerngroep

Venrayse onderscheidingen

Tien Venrayse ouderen zijn bij gelegenheid van de verjaardag van koning Willem-Alexander (de lintjesregen) onderscheiden. Twee van hen werden Ridder, de overigen Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Ridder werden de zeventigjarige Paul Halmans uit Venray en de 62-jarige Math van den Bekerom. De eerste vanwege zijn verdiensten voor mensen met dementie en Alzheimer, alsmede Logeerhuis Kapstok, zijn werk voor de Petrus Bandenkerk en harmonie Euterpe. Van den Bekerom voor zijn inzet op sportgebied, met name het voetbal.
Lid in genoemde orde werden:
– Jan Broeren (65), Venray, vanwege zijn verdiensten voor de jeugd, met name de jeugdcarnaval van De Hazekeutel, alsmede het bolderkar-project in het voortgezet onderwijs;
– Ed Stevens (64) Leunen, omwille van zijn inzet voor vakbond, NLW en van Cliëntenparticipatie WSW gemeente Venray. Voorts zit hij in de dorpsraad, stichting Samen Leunen en werkgroep wandelpaden;
– Theo Spronk (79), Geijsteren, wegens zijn lezingenwerk en zijn inzet voor museum De Locht in Melderslo;
– Henriëtte Lensen-Klijn (70), Wanssum, voor haar inzet voor De Zonnebloem, tennisclub en het gemengd koor Wanssum;
– Wies Tijmensen-Benschop (70), Blitterswijck, die zich inspande voor de Winkel van Sinkel, werkgroep Avondwake, bibliotheek en eetpunt De Verwennerij;
– Piet Arts (74), Ysselsteyn, om zijn verdiensten voor IVN, museum De Peelstreek, stichting Historie Ysselsteyn en tennisclub;
– Toos Arts-Rögel (71), Ysselsteyn, voor haar werk voor KBO, Zij-Actief, Vrouwenkracht Ysselsteyn, gemeenschapshuis en museum De Peelstreek;
– Ties Dinghs (69), Castenray, die kartrekker was en is bij de carnaval, dorpsraad, gemeenschapshuis en de natuurontwikkeling rond het dorp.

Geplaatst in Nieuws, Uit De Schakel | Reacties uitgeschakeld voor Venrayse onderscheidingen