Alle Venrayse ouderenverenigingen werken samen in de Centrale van Seniorenverenigingen Venray.
Bij deze belangenbehartiging gaat het om welzijn, (gezondheid)-zorg, ouderenhuisvesting, veiligheid, enzovoort, enzovoort.
Voor (uiterlijk) 1 mei moet iedereen weer zijn belastingbiljet invullen. De belastingdienst stuurt hierover in januari een brief. De een wordt daarbij verzocht weer aangifte te doen, terwijl een ander blij wordt gemaakt met de mededeling dat dit niet hoeft te gebeuren.
In veel dorpen is er al een mogelijkheid om samen met andere senioren deel te nemen aan een middagmaal. Vrijwilligers koken dan voor de mensen die zich hebben opgegeven. In diverse gevallen worden ook niet-senioren uitgenodigd.
Overzicht van deze eetpunten in de gemeente Venray (bijlage) >>
De samenleving wordt steeds complexer. Regelingen komen en gaan. Steeds meer mensen zien door de bomen het bos niet meer en raken in financiële problemen. Daarom: Hulp bij uw financiën!
De gemeente Venray kan en wil hen hierbij helpen. Vanaf 2 januari 2017 organiseert de gemeente elke maandag tussen 16.00 en 19.00 uur een speciaal inloopspreekuur voor iedereen die hulp in de financiële huishouding kan gebruiken. Iedere inwoner die zich meldt met vragen of voor advies krijgt een passend aanbod. Sommige mensen zien er bijvoorbeeld tegenop om zaken via het internet te regelen, anderen hebben meer moeite met het begrijpen van brieven. De gemeente wil hierin maatwerk leveren.
In diverse dorpen hebben seniorenafdelingen een groenploeg. Deze onderhoudt stukken openbaar groen: ze schoffelen, snoeien en doen andere werkzaamheden om bermen en plantsoenen er verzorgd uit te laten zien. Het verhoogt het aanzien van een dorp en bespaart de gemeente flink in de kosten van het inhuren van professionele krachten. De gemeente geeft de seniorenafdelingen voor dit werk subsidie en voor de senioren is dit een behoorlijke inkomstenbron voor de organisatie van activiteiten. Als u interesse heeft om hieraan mee te werken, kunt u zich wenden tot de secretaris van de KBO-afdeling.
Susterderweg 31
6118 CG Nieuwstadt
Mailadres: info@in-menz.com
tel: 06 1158 9826 (Tom Weyenberg)
Kennedyplein 1 5801 VH Venray
Bereikbaar op alle werkdagen van 9.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 16.30 uur.
Tel. 584 444. Mailadres: info@ahdvenray.nl
De Watermolen (soms D’n Oesterham) Watermolenstraat 1 5807BJ Oostrum Tel. 581 392. Mailadres: info@oesterham.nl Website: www.oesterham.nl
– Tweewekelijks inloop spreekuur in de Watermolen waar de HULPVRAAG besproken kan worden.
– U kunt met uw HULPVRAAG OF HULPAANBOD terecht op: tel. 206 966 (bericht inspreken).
Iedereen kan gedwongen, dan wel vrijwillig mantelzorger worden: Een man of vrouw, die de wederhelft lichamelijk of geestelijk ziet verslechteren en de zorg op zich neemt. Kinderen die voor hun ouders zorgen. Mensen die voor een vriend of kennis taken gaan uitvoeren.
Mantelzorgers weten nooit van tevoren hoelang zoiets gaat duren en hoe zwaar het zal worden. Ze zijn vaak niet voorbereid op wat er op hun pad komt. Daarom is het heel belangrijk dat ze goed worden begeleid.
Het aantal ouderenadviseurs is in de gemeente Venray in 2015 sterk uitgebreid en ook het takenpakket is groter geworden. Zo helpen de ouderenadviseurs nu op aanvraag bij de keukentafelgesprekken, waarin wordt gekeken welke zorg u nodig heeft en of bepaalde problemen op te lossen zijn. Daarnaast blijven ze u bijstaan, mocht u hulp nodig hebben of informatie zoeken in de wirwar van regels, regelingen en voorzieningen. Zij kunnen u de weg wijzen en vertellen waar u moet zijn met uw probleem. Ook kunnen zij u ook op weg helpen. Er zijn mogelijk ouderenadviseurs in uw eigen woonplaats, maar u mag ook gebruik maken van adviseurs uit andere plaatsen.
Lijst met ouderenadviseurs, telefoonnummers en mailadressen. (bijlage) >>
U kunt voor een gesprek of advies contact opnemen met een van deze adviseurs of met: Welzijnsstichting Synthese Leunseweg 51 5802CG Venray tel. 517 317 of 517 368. Sommige adviseurs zijn alleen bereikbaar via welzijnsstichting Synthese of via de plaatselijke KBO-secretaris.
Alle senioren van 75 jaar en ouder moeten een keuring ondergaan op het moment dat ze een nieuw rijbewijs aanvragen. Maar soms moeten ook jongere ouderen hiervoor gekeurd worden. Ze kunnen hiervoor terecht in het ouderencentrum De Kemphaan op elke 4e donderdag van de maand tussen 10.00 uur en 16.00 uur. U kunt hiervoor een afspraak maken via het elefoonnummer 586 706. De kosten voor de keuring bedragen € 40,–.
U kunt ook terecht in Vincentiushof 13 (a/d Heuvelstraat) elke derde en vierde woensdag van de maand. Regels om hiervoor een afspraak te maken: Als u lid bent van Meander eXtra, maak dan een afspraak via het telefoonnummer 04 5574 8800. Bent u lid van Service van Envida (voorheen Groenekruis Service), maak dan een afspraak via het telefoonnummer 04 3369 0610.
Alle Venrayse ouderenverenigingen werken samen in de Centrale van Seniorenverenigingen Venray. Bij deze belangenbehartiging gaat het om welzijn, (gezondheid)-zorg, ouderenhuisvesting, veiligheid, enzovoort, enzovoort. Om al deze activiteiten zo goed mogelijk vorm te geven, heeft de Centrale diverse commissies en werkgroepen ingesteld. Onder het motto ‘Samen Sterk’ profileert de Centrale zich als lokale belangenbehartiger bij het gemeentebestuur, de politieke partijen en andere organisaties. Bij de afzonderlijke ouderenverenigingen ligt de nadruk op het aanbieden van allerlei educatieve en recreatieve activiteiten, gericht op de leden van de eigen vereniging. Bij de Centrale gaat het om: Het behartigen van de algemene belangen op gemeentelijk niveau van alle Venrayse senioren en het fungeren als platform van overleg; Het coördineren, stimuleren en ondersteunen van sociale, educatieve en recreatieve activiteiten voor alle Venrayse senioren; Het informeren, van de bij de verenigingen aangesloten leden, over zaken die voor hen, als oudere burgers van Venray, van belang zijn. Voor alle duidelijkheid moet vermeld worden, dat de belangenbehartiging, op landelijk niveau, een taak is voor de landelijke ouderenbonden ANBO, Unie KBO en PCOS. Er is in Venray geen ANBO-afdeling meer. Hiervoor in de plaats is de Algemene Venrayse Onafhankelijk Ouderenvereniging (AVOS) opgericht.
Stuurt de belastingdienst het verzoek om aangifte te doen, dan bent u verplicht om aangifte te doen. In het andere geval hoeft het niet van de belastingdienst. Maar misschien heeft u, in het aan de orde zijnde jaar, specifieke zorgkosten gehad, zoals kosten van de tandarts, fysiotherapie, dieet of reiskosten. Dan is het misschien toch verstandig om wél aangifte te doen. Voor de leden van AVOS, KBO of wijkgebonden ouderenverenigingen staan ook dit jaar de belastinginvullers klaar om u hierbij te helpen. Ook wordt dan gekeken naar de eventuele huur en zorgtoeslag. Hebt u alle gegevens, zoals jaaropgaven, bankgegevens en zorgkosten bij de hand, dan kunt u voor het maken van een afspraak contact opnemen met het coördinatiepunt: Mevr. M. Remmers, tel. 0478 581 690.
Ze springen in het diepe en soms is het heel moeilijk om niet mét de hulpbehoevende kopje onder te gaan. Het is emotioneel soms zo zwaar dat de mantelzorgers zelf hulp nodig hebben. Om te voorkomen dat u als mantelzorger de grip op uw eigen leven verliest, volgen hier enkele tips, waar u op moet letten. > Laat u goed informeren. Ga naar een deskundige voor uitleg wat de ziekte van de hulpvrager inhoudt, waar u op moet letten en wat er van u verlangd kan worden. Pas als u weet waar u aan toe bent, kunt u een duidelijk beeld hebben van wat u wilt en kunt doen. Anders pleegt u op den duur roofbouw op u zelf. Voor ondersteuning, nadere inlichtingen of goede raad, kunt u contact opnemen met: Het steunpunt Mantelzorg van de gemeente Venray en Synthese Wieënhof 1, 5802EZ Venray Mailadres: mantelzorg@venray.nl Tel. 517 390 Facebook: https://www.facebook.com/steunpuntmantelzorgvenray Veel praktische informatie is ook te vinden op de website van Mantelzorg of Zorg voor Beter Maak uw grenzen duidelijk. > Bespreek met de persoon die uw zorg behoeft, wanneer u wat kunt doen. De hulpvrager moet uw grenzen kennen. De een vraagt nooit hulp, de ander neemt bij wijze van spreken ‘bezit van u’. Dat laatste mag niet de bedoeling zijn. > Zorg voor een heldere taakverdeling. Staat u met meerdere familieleden of vrienden klaar voor een hulpbehoevende, maak dan duidelijk wie wat doet en wanneer. Dat voorkomt op den duur irritaties en misverstanden. Maak een schema voor iedereen, gebruik een WhatsApp groep om elkaar op de hoogte te houden. > Maak een logboek. Door bij de zieke thuis een logboek aan te leggen van relevante zaken die gebeurd zijn of waaraan gedacht moet worden, kunt u voorkomen dat dingen vergeten worden of verkeerd worden aangepakt. Als er nieuwe afspraken komen met bijvoorbeeld thuiszorg, verpleegkundigen of artsen, waaraan de mantelzorgers zich moeten houden, zet die dan helder op een rij in het logboek. > Wees eerlijk naar de hulpbehoevende. Beloof geen dingen die u niet waar kunt maken, ook al betekent dit dat de persoon voor wie u zorgt, daar boos of verdrietig van wordt. U moet uw eigen grenzen bewaken. Voor bepaalde moeilijke dingen moet dan maar een ander gevraagd worden. > Vertel het op het werk. Maak uw baas en collega´s deelgenoot van de extra taak die u op uw schouders hebt genomen of gekregen. Ze hebben dan meer begrip voor de keren dat u wel eens eerder weg moet of nog wat afwezig bent op uw werk.
We geven hier enkele tips om aan te denken als de keuring in zicht komt: > Vraag de keuring ruim van tevoren aan. De procedure rond de keuring kan soms enkele maanden in beslag nemen. Als u deze te laat aanvraagt, kunt u dus zonder rijbewijs komen te zitten. > Voor de keuring moet u bij de gemeente een ‘Eigen Verklaring’ halen (kosten € 32,80) en invullen. Een bepaald gedeelte vult de keuringsarts in. > Als u elders een keuring wilt, vraag dan naar de prijs. Soms zitten er behoorlijke verschillen in de advieskosten. > Ga voor de keuring alvast naar de opticien. Die kan dan kijken of uw bril nog goed is en of de ogen nog prima zijn. U komt dan sneller en makkelijker door de test van de keuringsarts. Als er iets in uw situatie verandert na het afgeven van het rijbewijs, is het verstandig om dit te melden bij de keuringsarts of het Centraal Bureau voor Rijvaardigheid (CBR). Bij twijfel kunt u een nieuwe medische verklaring invullen of digitaal informatie inwinnen bij CBR. Tenslotte: Wees eerlijk tegenover uzelf: vraag u steeds af, of u echt nog in staat bent goed auto te rijden. Geen auto hebben is heel vervelend, maar een ernstig ongeluk veroorzaken is veel erger. Familie of vrienden, kennissen en zelfs buitenstaanders kunnen melden bij het CBR als ze aan uw capaciteit, om nog te rijden, twijfelen.